هفت خوان بهترین و تنها توافق خروج؟!

با امضاء قرارداد ناظر بر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از سوی اعضای این اتحادیه هم اکنون خوان اول از هفت خوان طلاق توافقی و تقسیم اموال و تبعات آن مخصوصاً بین انگلیس و اتحادیه اروپا پشت سر گذاشته شده است. خانم ترزا می نخست‌وزیر سرسخت انگلیس تا کنون تلاش کرده است که تمامی ذی‌نفعان این موضوع را برای هدفش یعنی خروج از اتحادیه اروپا با خود همراه کند. اما راهی بس سخت و طولانی را در جلوی روی خود دارد و بعد از دیوید کامرون که بیخود این مساله را به رفراندوم که سنت نادری در سیاست و حکومت انگلیس است، گذاشت ممکن است دومین سیاستمداری باشد که آبروی سیاسی خود را در این راه بگذارد!

متن: قرارداد ناظر بر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از سوی اعضای این اتحادیه به تصویب رسید. اعتبار این قرارداد اکنون منوط به کسب رای از نمایندگان مجلس عوام انگلیس است. اگر چه رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از برگزیت به عنوان یک «تراژدی» یاد کرد، اما با واقع‌بینی تمام و احترام به رای‌دهندگان انگلیسی آن را فاجعه‌ای برای اتحادیه و یا منطقه‌گرایی که زیر بنای چند جانبه‌گرایی است ندانست. هم اکنون خوان اول از هفت خوان طلاق توافقی و تقسیم اموال و تبعات آن مخصوصاً بین انگلیس و اتحادیه اروپا پشت سر گذاشته شده است. خانم ترزا می نخست‌وزیر سرسخت انگلیس تا کنون تلاش کرده است که تمامی ذی‌نفعان این موضوع را برای هدف خود یعنی خروج از اتحادیه اروپا با خود همراه کند. او تا آنجا پیش رفته است که در سخنانی خطاب به مردم انگلیس که در سنت دموکراسی چند صد ساله انگلیس بی‌سابقه و برای فشار به نمایندگان مخالف این توافق تنظیم و انتشار یافته. نخست‌وزیر تا حالا توانسته آنچه را که اتحادیه حاضر به امتیاز دادن به انگلیس بوده را از اتحادیه بگیرد. هم مسئولین اتحادیه بر این امر پای فشرده‌اند و هم باور خود خانم می اینچنین است که نه او نه و نه هیچ نخست‌وزیر دیگری نمی‌توانند موافقتنامه بهتری تنظیم کنند! لذا از حالا به بعد شش خوان زیر را در برابر خود دارد:
۱٫ حزب محافظه‌کار: راضی کردن نمایندگان این حزب که خود عضوی از آنست به همراهی با خود و رای به این توافقنامه. تا الان حدود ۷۰ نفر از ۳۱۸ نمایندگان این حزب در مجلس عوام انگلیس گفته اند که از این توافق طرافداری نمی کنند!
۲٫ حزب کارگر: حزب کارگر بعد از باخت خود در سال ۲۰۱۰ الان توانسته هم تصویر خود را در جامعه بهبود ببخشد و هم این وضعیت حزب محافظه کار را یک فرصت برای عقب گذاشتن حزب رقیب در انتخابات آتی میداند و لذا با آندسته از اعضای مخالف حزب محافظه کار که مخالف این قرارداد هستند همراهی خواد کرد.
۳٫ اقتصاد انگلیس: مهمترین بخش این توافق تاثیرات خروج بر اقتصاد این کشور است که همیشه در کلیه تصمیمات سیاسی داخلی و خارجی دولتمردان انگلیسی حرف اول را میزند. از این منظر ترزا می تلاش میکند نمایندگانی از دو حزب اصلی و سایر ششصد و پنجاه نماینده مجلس که مستقل و یا عضو احزاب کوچکتر بوده و مخالف این قرار داد هستند را راضی کند که خروج انگلیس از اتحادیه بدون توافق یه بحران اقتصادی برای کشور بدنیال دارد! که با توجه به پیوستگیهای اقتصادی ایجاد شده بین انگلیس و اتحادیه اروپا دارد و حتی میتواند زندگی روزمره مردم و تامین کالاهای اساسی شهروندان را مختل نماید. و این آخرین و تنها شانس نخست وزیر است تا بتوانداین قرار داد طلاق را به تصویب نمایندگان مجلس برساند. زیرا خروج انگلیس بدون توافق سم مهلک برای اقتصاد این کشور است.
۴٫ افکار عمومی: برگزیت و یا قانون خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در اواسط سال ۱۳۹۵ در حالی تصویب شد که مساله مهاجرت و مهاجران در جامعه انگلیس حساسیت ویزه ائی برانگیخته بود و کنترل از دست سیاستمداران خارج شد. به گونه ائیکه دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس از حزب محافظه کار که هم بی دلیل این روند خروج را به رفراندوم که در انگلیس نادر است و خودش نیز مخالف خروج از اتحادیه بود پست و سرنوشت سیاسی خود را در این راه قربانی و جای خود را به خانم می داد! اتفاقا” خان می نیز مخالف خروج بود اما با رای آوردن این امر در رفراندوم آماده شد تا مقدمات اجرای این قانون را فراهم کند.
۵٫ تضاد بین برگزیت نرم و سخت: موافقین و مخالفین برگزیت طیفی از دلایل و مواضع را دارند و توازن قوا در این زمینه بسیار ژله ائی است! تعدادی از سیاستمداران و نمایندگان حزب محافظه کار که باید حامی خانم می باشند خواهان برگزیت سخت یعنی قطع کامل روابط با اتحادیه اروپا هستند. در حالیکه خانم می و طرفدارانش دنبال برگزیت نرم هستند تا روابطی با اتحادیه باقی بماند و این موافقتنانه نیز بر همین اساس تنظیم گردیده و علاوه بر منطقه تجاری ازاد با اتحادیه مشکلات دو ایرلند نیز در این قالب گفته میشود حل شده است.

۶٫ مخالفین خروج: سه مقوله: الف) مخالفت مردم و سیاستمداران اسکاتلندی با خروج از اتحادیه، ب) مخالفت نسبی حزب اتحادگرای دموکراتیک که فقط در ناحیه ایرلند شمالی فعالیت می‌کند و توانسته است با کسب ده کرسی با حزب محافظه کار برای تشکیل دولت ائتلاف کند، مگر انکه در توافقنامه منافع ایرلد و این حزب کاملا” رعایت شده باشد. و ج) نا معلومی سرنوشت و یا شرایط سخت یک ملیون انگلیسی ساکن اتحادیه و سه ملیون شهروند عضو کشورهای عضو اتحادیه، که ترکیب و یا هر یک به تنهائی همچنان سایه سنگینی بر توانائی خانم می بر راضی کردن مخالفین برای همراهی وی افکنده است.

بعضی نظرسنجی‌ها هم تاکید بر سختی راه عبور خانم می که فردی سر سخت است از مجموعه شش خوان مذکور داشته و نشان می‌دهد که این قرار داد احتمالاً در مجلس انگلیس رای نیاورد و خانم می همانگونه که دو سه هفته گذشته شرایط سختی داشته در هفته‌های آینده نیز با دشواریهای بیشتری روبرو خواهد بود. یعنی با کناره گیری چند عضو کابینه چنانچه مخالفتها جدی شود احتمال به چالش کشیده شدن رهبری وی بر حزب محافظه کار بیش از پیش تقویت خواهد شد و این امکان وجود دارد که رفراندوم دیگری برگزار شود که در اینصورت باید این امر توسط نخست وزیر دیگری صورت گیرد و نه خانم می! زیرا یا باید این طلاق توافقی تصویب و خروج صورت گیرد و یا رد شود که توافقنامه شکست میخورد و در آصورت یا باید رفراندوم جدید برای ماندن و یا جدا شدن رای گیری شود که احتمالا” اینبار خروج از اتحادیه رای نمی آورد و یا انتخابات دیگری برای تعیین نخست وزیر برگزار شود که احتمال بازندگی حزب محافظه کار میرود و برگزیت دومین قربانی را نیز از این حزب خواهد گرفت! باید دید در شطرنج سیاست انگلیس که فعلا” شاه ندارد و نخست وزیر نیز در شرایط سختی قرار گرفته کدام مهره نقش کلیدی را ایفاء نموده و سایه این مشکل را از سر انگلیس مرتفع خواهد کرد؟!

*دیپلمات و رایزن فرهنگی پیشین ایران در انگلیس
منبع: اعتماد آنلاین مورخ ۶٫۹٫۹۷ با عنوان برگزیت مشکلات انگلیس را مرتفع می‌کند؟